‘ Tai Chi & Qigong is stilte en beweging in harmonie ’

Tai Chi & Qigong

Taichi & Qigong zijn zeer nauw aan elkaar verwant en met elkaar verweven, en vormen net zoals yin en yang een eenheid en vullen elkaar aan. Een Taichi vorm is een combinatie van Qigong- en vechtkunst, die dus zowel een gezondheidsaspect en een vechtkunstaspect omvatten. Qigong is al duizenden jaren oud en vind zijn oorsprong in China en is het fundament voor Taichi. 

Qi is de levenskracht die alles in het universum in beweging zet en vorm geeft. Het stroomt door alles en iedereen heen en wordt gezien als de meest fundamentele kracht in het universum. Kijk maar naar de natuur, alles is een cyclus, een proces dat steeds in beweging is. Ook bij de mens is de levenscyclus altijd in beweging. Qi brengt lichaam, geest en omgeving met elkaar in harmonie.

Taichi & Qigong helpt om je gezondheid te behouden, te verbeteren en het evenwicht tussen lichaam en geest te bevorderen. De oefeningen worden langzaam, rustig en met aandacht uitgevoerd. Als je ontspannen, zacht en langzaam kan bewegen bevordert dat het loslaten van spanning en brengt je kalmte. Door kalmte word je meer bewust van wat er in je lichaam en geest gebeurt en leer je je eigen grenzen kennen. Het brengt rust over je.

Taichi & Qigong verbetert je immuunsysteem en energiehuishouding en het geeft je lichaam en geest meer rust, balans en (veer)kracht. Het is spierversterkend, versoepelt de spieren, pezen en gewrichten en verdiept de ademhaling. Het bevordert je coördinatie en brengt het zenuwstelsel in balans.

Taichi & Qigong is meditatie in beweging en het brengt je in direct contact met het ‘hier en nu’. Het geeft een diepe ontspanning waardoor je lichaam makkelijker kan herstellen. Door het beoefenen van Taichi & Qigong word je in je dagelijks leven bewuster van ongewenste spierspanning zodat je elk moment weer kunt ontspannen. 
Qigong is dus niet alleen een bewegingsleer, maar ook een manier van leven.

Taichi & Qigong is voor iedereen geschikt of je nu jong, oud, man of vrouw bent en daarnaast is het ook geschikt voor mensen met o.a. dementie en bewegingsbeperkingen.